Pārlekt uz galveno saturu

Izstāde “Magones”

Izstade Magones

Attēla autors: No DI arhīva

Jau vairākus gadus Pētera Upīša Dārzkopības muzeja viesus priecē muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” (RJM) sagatavotās izstādes, kas veltītas ziedu tēmai. Zemgales ainavai, īpaši Dobeles novadam, raksturīgas ziedošas magoņu pļavas. Šogad ikvienam ir iespēja iepazīt to krāšņo un daudzveidīgo dabu, kas atainota jūgendstila perioda lietišķās mākslas darbos. 

Magones tēls ar smalkām, izliektām formām, līganu kātu un izteiksmīgu ziedu jūgendstila perioda lietišķās mākslas priekšmetos reprezentē jūgendstila vizuālo identitāti. Tās kairinošais zieds un koķetās pogaļas rotā ikdienas traukus, izsmalcinātus stikla priekšmetus un dižojas smalkos izšuvumos, kā arī grezno pastkartes. 
Izstādes centrā – Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzeja “Rīgas jūgendstila centrs” krājuma priekšmeti, kurus lieliski papildina vairākas lietas no privātkolekcijas (privātk.), jo magones izliektās līnijas interesējušas ne tikai jūgendstila perioda māksliniekus. 

Daudzveidīgo lietišķās mākslas priekšmetu klāstu izstādē bagātina muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” sagatavotais katalogs “Magones” (latviešu un angļu valodā) un apkārtējā vide ar Pētera Upīša dārza ainavu.
Magones zieda mūsdienu interpretācija mākslinieces Ilses Krūkles gleznās.


Izstāde Pētera Upīša Dārzkopības muzejā būs apskatāma no šī gada 2. maijā līdz 22. decembrim.

Papildu informācija: 

Zaiga Bogdanova
Muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” 
Tālr. 67012401
E-pasts: Zaiga.Bogdanova@riga.lv 

Pētera Upīša Dārzkopības muzejs 
Tālr. 25450555
e-pasts: inese.sinta@llu.lv