Pārlekt uz galveno saturu

Uzsākts projekts Pētera Upīša vēsturiskā dārza dendroloģisko retumu izpētē

DV

Attēla autors: No DI arhīva

Šobrīd strādājam pie projekta “Pētera Upīša vēsturiskā dārza dendroloģisko retumu izpēte un to iesaiste jauna muzeja piedāvājuma veidošanā dažādām mērķauditorijām” īstenošanas. Selekcionārs P. Upītis sava mūža laikā strādājis ar 24 augu grupām, gan ar labi zināmiem, gan maz zināmiem augļaugiem, kā arī dekoratīvajiem augiem.

Projekta ietvaros vēlamies apzināt un izcelt P. Upīša vēsturiskā dārza dendroloģiskos retumus un vērtības. Šie augi ir nozīmīgs P. Upīša zaļais mantojums, kuru ir svarīgi apzināt un saglabāt. 

Noslēgusies projekta pētnieciskā darba fāze, kurā analizējot muzeja krājumu (dārza plānus, vēstules, fotogrāfijas u.c.), tika apkopota informācija par P. Upīša darbu ar mazāk zināmiem un retiem augiem, kuri uzskatāmi par dendroloģiskām vērtībām. Inventarizējot vēsturisko dārzu (šobrīd – Dārzkopības institūta zinātnes dārzs) kā eksperts tika pieaicināts dendrologs, Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Kopumā tika apskatīti un izvērtēti 82 augi, no kuriem 73 tika atzīti kā vēsturiskie augi, kas lielākoties saistīti ar P. Upīša laiku, vai laiku īsi pēc viņa nāves. Tika noteiktas grūtāk nosakāmo augu sugas, lai būtu iespējams izveidot informatīvus aprakstus. Muzeja āra ekspozīcija tiks papildināta ar 40 informatīvajām plāksnēm par dārzā apzinātajām dendroloģiskajām vērtībām, kas veidos izzinošu pastaigu taku.

Tuvākajā laikā pastāstīsim par P. Upīša vēsturiskā dārza interesantākajiem un vērtīgākajiem augiem!

Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.