Pārlekt uz galveno saturu

Saeimas simtgades ceriņa šķirnei dots vārds

Cerins Brive

Attēla autors: No DI arhīva

Saeimas namā ceturtdien, 26.maijā, svinīgā pasākumā tiks dots vārds jaunai ceriņu šķirnei, kura selekcionēta Dārzkopības institūtā un veltīta Saeimas simtgadei.

Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, tajā piedalīsies Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, kā arī Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele un institūta vadošā pētniece, Saeimas simtgadei veltītās šķirnes selekcionāre Sarmīte Strautiņa. Pasākumā muzicēs Dobeles Mūzikas skolas audzēkne.

Saeima nodos Dārzkopības institūtam plāksnīti ar aprakstu par jauno ceriņu šķirni, kurai dots nosaukums ‘Brīve’. Šī plāksnīte turpmāk atradīsies Dobelē Dārzkopības institūta ceriņu dārzā pie jaunās ceriņu šķirnes stāda. 

Saeimas simtgadei veltītā ceriņu šķirne ‘Brīve’ simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts augstākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai. Stilizēts ceriņa zieds, ko ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā, iekļauts arī Saeimas simtgades logo.

"Pēc Saeimas ierosmes lūkojāmies pēc baltās krāsas hibrīdiem", teic institūta ceriņu selekcionāre Dr.biol. Sarmīte Strautiņa un izvēlējās vienu no skaistākajiem baltziedu ceriņiem ar Nr.5553.

"Katrai jaunai šķirnei, gluži kā jaundzimušam bērnam, viens no grūtākajiem uzdevumiem ir atrast vārdu. No Saeimas darbiniekiem nāca vairāki piedāvājumi, līdz kopīgi izvēlējām nosaukumu, kas ir saprotams un uzrunājošs katram latvietim - ‘Brīve’. Un tikai pēc izvēles izdarīšanas pamanījām, ka vārds “Brīve” kalendārā ierakstīts 18. novembrī! Kur vēl labāka sakritība!"

Ceriņu selekcija ir garš un lielu pacietību prasošs process. No brīža, kad tiek veikti krustojumi līdz šķirnei, kas pelnījusi nosaukumu, paiet vismaz 20 gadi! To der atcerēties, iepazīstot lielo šķirņu dažādību Dārzkopības institūta bagātīgajā kolekcijā, kas nu jau drīz būs pilnziedā!

‘Brīve’ 
Parastais ceriņš / Syringa vulgaris L.
Selekcionārs: Dārzkopības institūts (P.Upītis) /2022/ Latvija
Zied vidēji agri, mēreni. Ziedpumpuri balti. Ziedi lieli, balti, vienkārši, smaržīgi. Ziedkopas lielas, vidēji blīvas, veidotas no 1-3 skaru pāriem. Krūmi  ap 3-3,5m augsti un ap 2 metriem platumā.

Fotogrāfijas no Saeimas simtgades ceriņa 'Brīve' vārda došanas svinīgā pasākuma (autors: Reinis Inkēns, Saeima) un video (autors: Saeima).