Pārlekt uz galveno saturu

Ukrainas selekcionāru radītās vērtības un devums dārzkopības nozarei

Ukainas rubrika

Attēla autors: No DI arhīva

Parasti izvēloties šķirnes audzēšanai vadāmies pēc šķirnes raksturojuma: piemērotības klimatam, augļu lieluma un ražības, garšas, izturības pret slimībām un kaitēkļiem. Šķirnes selekcionārs  un izcelsmes valsts bieži vien tā arī paliek nezināma, vai tā ir tikai dārzkopības fanātu un zinātnieku intereses objekts. Šodien, kad visa mūsu uzmanība pievērsta Ukrainai, domājam par šīs valsts cilvēkiem un viņu devumu mums arī dārzkopības jomā.

Sākoties Krievijas kara agresijai pret demokrātisko Ukrainu, mēs savos sociālajos tīklos stāstījām par Ukrainas selekcionāru atstāto mantojumu - ābeļu, bumbieru, saldo ķiršu, plūmju, vīnogu, upeņu un citu augu sugu šķirnēm, kas aug ne tikai Dārzkopības institūta, bet iespējams, teju katra latvieša augļu dārzā. Mēs esam lepni par Ukrainas kolēģu veikumu!

Visvairāk no Ukrainā izveidotajām upeņu šķirnēm tiek audzētas V. un K. Kopaņu šķirnes: ‘Svita Kijevskaja’, ‘Vernisaž’ un ‘Čerešneva’. Aveņu audzētājiem labi zināma šķirne ‘Novokitajevskaja’, kuras selekcionārs ir V.Kotuns to izveidojis Ukrainas dārzkopības ZPI, pirms vairāk nekā 70 gadiem. 

Ukrainas ābeļu un bumbieru šķirnes ir ar ļoti skaistiem un gardiem augļiem, bet radītas siltāka klimata apstākļos nekā Latvijā, tāpēc tikai dažas ir salā izturīgas. No ābeļu šķirnēm šobrīd Latvijā vispopulārākā ir pietiekami ziemcietīgā ‘Teremok’.

Vairums Ukrainas bumbieru šķirņu labi izdodas, ja potētas vainagā kādai izturīgai šķirnei. Latvijas lielākie bumbieru audzētāji par labākajām atzīst ‘Bere Kijevskaja’, ‘Strijskaja’, ‘Ļubimica Oseņņaja’ un ‘Tajuščaja’. Gandrīz visas labākās Ukrainas ābeļu un bumbieru šķirnes izveidojuši selekcionāri V. un K.Kopaņi.

No Ukrainas saldajiem ķiršiem Latvijā populāras ir ‘Doņeckij 42-37’ un ‘Krupnoplodnaja’. Tām ir vidēja līdz laba koku ziemcietība, ja stumbri pasargāti no saules apdegumiem. Ziedpumpuri gan var ciest ziemās, it īpaši svārstīgās temperatūrās. Šķirni ‘Krupnoplodnaja’ ar vidēju augumu un tumši sarkaniem augļiem izaudzējuši M.T. Oratovskis un N.I. Turovcevs 1983. gadā. Šķirnei ‘Doņeckij 42-37’ ir stalts augums ar stingriem, paretiem zariem un dzelteni augļi ar sārtu vaigu. Līdzīgas īpašības, bet atšķirīgs ienākšanās laiks, piemīt arī šķirnēm ‘Aelita’ un ‘Dončanka’. Šo šķirņu autore ir  selekcionāre L.I. Taraņenko. 

Ukrainā izaudzētās plūmju šķirnes 'Sentjabrskaja', 'Oda', 'Kijevas Vēlā' un 'Renklod Raņņij Doņeckij' Latvijas klimatiskajos apstākļos sevi ir labi pierādījušas. Ziemcietība ir pietiekoša, ja izvēlēta laba audzēšanas vieta. 

Slava Ukraini