Pārlekt uz galveno saturu

'Čakstes Auči' - vēlīna vasaras-rudens ābeļu šķirne - simbolisks veltījums Latvijas neatkarības svētkos!

Laila

Attēla autors: No DI arhīva

Novembris ir Latvijas Valsts svētku mēnesis. 11. novembrī atzīmējam Lāčplēša dienu, kad 1919. gada 11. novembrī Latvijas armija sakāva Bermonta – Avālova vadīto vācu un krievu baltgvardu karaspēku Rīgā. 18. novembrī svinam Latvijas Republikas proklamēšanas dienu, šogad jau 103!

Šajos svētkos atceramies arī mūsu valsts dibinātājus un izcilākos vadītājus. Pie tiem noteikti pieder Jānis Čakste (1859. – 1927.), kurš bija sabiedrisks un politisks darbinieks, pirmais Latvijas Valsts prezidents (14.11.1922. – 14.03.1927.). J. Čakste tiek uzskatīts par Latvijas Valsts Satversmes un tiesiskās valsts radītāju. J. Čakstes dzimtas īpašumā “Auči” ir ierīkots muzejs, kur var iepazīties ar stāstu par Latvijas Valsts pirmo prezidentu, viņa dzimtas likteņiem un mājas vēsturi.

Fotogrāfijā: Dr. biol. Laila Ikase, J. Čakstes mazmeita – Kristīne Čakste un Dr. biol. Edīte Kaufmane

2020. gadā, svinot šī ievērojamā valstsvīra 160.dzimšanas dienu, Dārzkopības institūts jaunu selekcionētu ābeļu šķirni nodēvēja  ‘Čakstes Auči’. Toreiz Saeimā notika zinātniska konference “Jānis Čakste – 160”, kuras laikā klātesošie pirmo reizi tika iepazīstināti ar jauno šķirni un cienāti ar tās augļiem.

Ideja par šķirnes veltīšanu šim izcilajam cilvēkam nāca no Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja vadītāja vietnieces Danas Naunikas, un institūta zinātnieki tai labprāt atsaucās. Mūsu ābeļu selekcionāre Dr.biol. Laila Ikase no bagātīgā selekcijas materiāla izvēlējās šo hibrīdu, kas radīts, 1997. gadā krustojot šķirnes ‘Sarma’ un ‘Zaiļijskoje’.  Pirms vārda došanas, divdesmit gadus tika vērtēta šī hibrīda augļu kvalitāte un saimnieciskās īpašības.

‘Čakstes Auči’ ir vēlīna vasaras – agra rudens ābeļu šķirne, kas ienākas augusta beigās – septembra sākumā. Augļi skaisti, lieli, gludi, sarkani ar skaidri redzamām svītrām un gaišiem punktiem. Miza izturīga, pabieza. Mīkstums sulīgs, garša bagāta, saldskāba un aromātiska. Koks paliels, ar vidēji biezu, izplestu vainagu. Zied agri. Ražo ļoti labi un ik gadus. Izturība pret nozīmīgākajām slimībām ļoti laba. 

Abolu grozs

J.Čakste savās dzimtas mājās “Aučos” bija iekopis plašu ābeļdārzu, kopā ar bērniem kādā pavasarī iestādot vairāk nekā tūkstoš ābelīšu. Diemžēl laika gaitā ābeļdārzs iznīcināts. Drīzumā jaunās šķirnes ābelītes plānots iestādīt “Aučos”, tādējādi turpinot augļkoku stādījumu atjaunošanu dzimtas īpašumā Zemgalē.

Lai ikvienam sirdīs, domās un darbos ir mūsu mīļā Latvija!