Pārlekt uz galveno saturu

Sveicieni 19. augustā - Pasaules fotogrāfijas dienā!

Aploksne

Attēla autors: No DI arhīva

Šodien, 19. augustā ir Pasaules fotogrāfijas diena, tādēļ šoreiz vēlamies pieminēt Pētera Upīša jaunāko brāli – Augustu Upīti (1906-2004), kurš bijis profesionāls fotogrāfs un ir šī mēneša vārda dienas gaviļnieks. Augusts pats reiz teicis, ka pateicoties savam vārdam, var svinēt vārda dienu visu mēnesi.

Augusts

Tā kā selekcionāram Pēterim Upītim tuva bijusi ne tikai dārzkopība un selekcija, bet arī fotografēšana, Pēteris rosinājis pievērsties fotografēšanai jaunākos brāļus — Augustu un Valdemāru. Okupācijas laiks izšķīra brāļus. Augusts Upītis turpinājis savu dzīvi svešumā. Dodoties bēgļu gaitās uz Ameriku, līdzi ņēmis arī fotoaparātu.

Profesionāla fotogrāfa iemaņas un viņa komunikablais raksturs palīdzēja Augustam ātrāk un labāk iedzīvoties Amerikā. Tikai vienu gadu nostrādājis kāda fermera saimniecībā, pēc tam – fotolaboratorijā, Augusts 1962. gadā atver savu uzņēmumu “Upītis Color Studio”, paralēli darbam savā studijā 30 gadus strādāja arī firmā “Central Hudson Gas & Electric Corp”. 1973.gadā iegūst fotogrāfijas meistara augstāko titulu “Master of Photography”. Nepārtraukti pilnveidojis sava amata prasmi, piedaloties profesionālos konkursos, kuros saņēmis godalgas un atzinības balvas. Augusts centies palīdzēt brāļiem, sūtot “Kodak” krāsu fotomateriālus.
Tas uzskatāms par unikālu gadījumu, kad trīs brāļi ģimenē kļūst par profesionāliem fotogrāfiem. Brāļu Upīšu fotogrāfu dzimta turpinās, arī Augusta Upīša dēls Alvis ir profesionāls fotogrāfs un cītīgi turpina tēva iesākto darbu ASV.