Pārlekt uz galveno saturu

Pieredzes apmaiņas brauciens uz kādreizējo augļu koku selekcijas punktu “Iedzēni”

Iedzeni

Attēla autors: No DI arhīva

5. augustā Pētera Upīša biedrības biedri un Dārzkopības institūta darbinieki devās pieredzes apmaiņas braucienā uz kādreizējo augļu koku selekcijas punktu “Iedzēni”.

Selekcijas darbi “Iedzēnos” aizsākās jau 1930. gados. Selekcijas punktā augļu koku selekcijas darbu veica selekcionāri Roberts Āboliņš (1906-1995) un Aleksandrs Maizītis (1912-2002), bet no 1965.gada arī Rūdolfs Dumbravs (1931-2016).

Iedzeni

Selekcijas punkta darba mērķis bija izaudzēt jaunas, Latvijas  klimatiskajiem apstākļiem piemērotas ābeļu, bumbieru un saldo ķiršu šķirnes. Galvenie virzieni ābeļu un bumbieru selekcijā – ziemcietības paaugstināšana, pret kraupi izturīgu formu selekcija un nelielu augumu, kompaktu vainagu selekcija, skaisti un gardi augļi.

Sākoties privatizācijas procesam, 1996. gadā selekcijas punkts “Iedzēni” piedzīvoja sāpīgas pārmaiņas, sakarā ar īpašnieku maiņu. “Iedzēni” tika izsaimniekoti, un vēlāk, kad radās iespēja “Iedzēnu” pamatdarbību atjaunot, tas neizdevās, vairs nebija iespējams apkopt un izvērtēt neskaitāmos ābeļu un bumbieru hibrīdus. Lai izglābtu vismaz daļu no selekcionāru mūža darba rezultātiem, daudzi jaunie sēklaudži nonāca Dobelē un Pūrē, kur turpinājās to vērtēšana dārzā.

Šobrīd teju ikvienam piemājas dārziņā ir kāds augļu koks no “Iedzēniem”. Mūsdienu dārzos audzē no “Iedzēnu” selekcijas materiāla izdalītas, Dobelē un Pūrē reģistrētas ābeļu šķirnes - ‘Laine’, ‘Pure Ametist’, ‘Daina’, ‘Eksotika’, ‘Joko’, ‘Dace’, ‘Monta’, ‘Gita’, ‘Agra’, ‘Laila’, ‘Edite’, ‘Felicita’, ‘Paulis’, ‘Roberts’, ‘Ella’. Tāpat joprojām populāras ābeles ‘Atvasara’ un ‘Iedzēni’. Kolonābeles - ‘Inese’, ‘Duets’, ‘Uldis’, ‘Zane’, ‘Baiba’. Saldos ķiršus – ‘Aleksandrs’. Hibrīdplūmes – ‘Spīdola’. Bumbieres – ‘Suvenīrs’, ‘Serenāde’, ‘Kursa’, ‘Vilma’, ‘Nova’, ‘Sēlija’, ‘Velte’, ‘Latgale’, ‘Balva’. Pēdējās no “Iedzēnu” selekcijas materiāla izdalītās šķirnes, kuras tiks reģistrētas, ir bumbieru šķirne ‘Rūdolfs’ un ābeles ‘Juris’, ‘Valentino’.

Mūsdienās “Iedzēnus” pārņēmis jauns, perspektīvs īpašnieks ar vīziju izkopt to, kas palicis un atjaunot esošo.

Iedzeni_1