Pārlekt uz galveno saturu

Stāsts par retu ceriņu šķirni 'Pārsteigums'

Parsteigums_P.Upitis

Attēla autors: No DI arhīva

Šis ir stāsts par retu ceriņu šķirni 'Pārsteigums'. Šķirni var sastapt arī mūsu ceriņu dārzā. Viens no ceriņu selekcionāra P. Upīša pacietības rādītājiem ir iegūtās retās ceriņu šķirnes. Pasaulē ir selekcionētas tikai sešas divkrāsaino ceriņu šķirnes, un Dārzkopības institūta ceriņu dārzs var lepoties ar četrām: 'Gaistošais sapnis', 'Pārsteigums', 'Sensācija' un 'Primrose'.

Divas ceriņu šķirnes ir selekcionējis Pēteris Upītis – ‘Gaistošais Sapnis’ un ‘Pārsteigums’. ‘Gaistošais Sapnis’ ir ceriņš ar vidēji lielām ziedkopām, bāli sārti violetas krāsas ziediem ar baltu apmali. ‘Pārsteigums’ ir otra Upīša selekcionētā divkrāsaino ceriņu šķirne.

Pēc darba muzeja arhīvā esam izpētījuši, ka šķirnes ‘Pārsteigums’ pirmsākumi meklējumi ap 1968.gadu. Vēstulē, kas adresēta brāļa sievai Alvīnei Upītis 1968.gada 10. jūnijā, selekcionārs P. Upītis raksta, ka nākošā gada sensācija būs jaunā šķirne ar divkrāsainiem ziediem. Selekcionārs vēstulei klāt pielicis arī jaunās ceriņu šķirnes paraugu.

Vestules fragments 1

Ziedpumpuri violeti ar baltām svītrām. Ziedi vienkārši, vidēji lieli. Šī ceriņa ziedu krāsu tonis ir intensīvāks un izteiktāks – violets ar baltu apmali.  Ziedkopas vidēji lielas, koniskas, samērā irdenas, parasti veidojas no viena skaru pāra. Lapas tumši zaļas. Šai ceriņu šķirnei ziedkopās redzami  atsevišķi balti ziedi vai ziedu daļas.
Krūms samērā spēcīgs, diezgan liela auguma. Vecākiem krūmiem ziedēšanā vērojams periodiskums. Zied vidēji agri. Pavairo potējot. Izmanto apzaļumošanā.