Pārlekt uz galveno saturu

Augustam Bīlenšteinam - 195!

attels

Attēla autors: No DI arhīva

Pateicoties etnogrāfam un mācītājam Augustam Bīlenšteinam (1826 - 1907) Dobele ir kļuvusi par vienu no pirmajām vietām Latvijā, kur 19. gs. beigās aizsākās ceriņu šķirņu stādīšana, kultivēšana un selekcionēšana. 4. martā svinam šī izcilā dobelnieka 195. jubileju.

Jau kopš bērnības A. Bīlenšteins interesējās gan par plašāka mēroga, gan vietējās apkārtnes vēsturi, ģeogrāfiju un dabu, tādēļ vēlāk apvienoja mācītāja amatu ar plašiem pētījumiem valodniecībā, kultūrā un vēsturē un līdzdarbojās vairākās zinātnes un pētniecības biedrībās. Viņš pirmais veica zinātniskus arheoloģiskos pētījumus Dobeles pilsdrupās. Bīlenšteina darbības laikā ap Dobeles vācu mācītājmuižu zaļoja rūpīgi iekopts augļu un sakņu dārzs, un muižas teritorijai apkārt pletās pļavas un zemes, kas nodrošināja mācītāja ģimenes iztiku. Mācītāja plašās zināšanas botānikā ļāva tur izveidot bagātīgu augu kolekciju, kurā bija atrodami arī tajā laikā populāras ceriņu šķirnes. 

Godinot A. Bīlenšteina nopelnus, vienai no ceriņu jaunšķirnēm 2019. gada maijā tika dots nosaukums ‘August Bielenstein’. Šo šķirni sāka veidot  Pēteris Upītis, taču, tā kā jaunas ceriņu šķirnes izveidei nepieciešami vairāki desmiti gadu, līdz šodien, iemīļotajam rezultātam, to aizvedusi institūta vadošā pētniece, selekcionāre Sarmīte Strautiņa.

Vairāk par ceriņu selekcionēšanas pirmsākumiem Latvijā var lasīt šeit.