Pārlekt uz galveno saturu

Pētera Upīša Dārzkopības muzejā top jauna ekspozīcija

Muzeja izbraukums

Attēla autors: No DI arhīva

Pētera Upīša Dārzkopības muzejs strādā pie jaunas ekspozīcijas izveides par izcilām Latvijas kultūras personībām, kurām veltītas ceriņu šķirnes.

No 1948. līdz 1976. gadam selekcionārs Pēteris Upītis (1896–1976) izveidoja plašu ceriņu kolekciju. Papildinot to ar ārzemju šķirnēm un Laimoņa Kārkliņa (1923–2005) jaunšķirnēm un hibrīdiem, pašlaik tā ir viena no lielākajām ceriņu kolekcijām Eiropā un lielākā Baltijas valstīs.

P. Upītim bija draudzīgas attiecības ar izcilām Latvijas kultūras personībām. Kā cieņas un draudzības apliecinājums tika radītas augstvērtīgas ceriņu šķirnes. Starp šīm kultūras personībām ir arī Latvijas kultūras kanonā iekļautie Latvijas izcilākie domātāji — Imants Ziedonis, Jānis Poruks un Aleksandrs Čaks. Mūsdienas šī tradīcija tiek turpināta. Piemēram, 2022. gadā divām ceriņu šķirnēm piešķirti nosaukumi: ‘Emīlija’ - godinot Aleksandra Čaka māti un ‘Jānis Jaunsudrabiņš’. Savukārt, nākamgad vārda došanas svētki būs ceriņu šķirnei ‘Vilis Plūdons’ godinot izcilo kultūras personību 150 gadu jubilejā!

Strādājot pie projekta īstenošanas, 22. augustā selekcionāra Pētera Upīša biedrības biedri un Dārzkopības institūta darbinieki devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Bauskas novadu.

Viesojāmies Viļa Plūdoņa muzejā un Bauskas muzejā, lai apzinātu projekta sadarbības partneru krājumos esošos materiālus, kuri tiks izmantoti ekspozīcijas izveidē.

Ekspozīciju plānots apmeklētajiem atvērt nākamajā gadā.

Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Zemgales plānošanas reģiona atbalstu.